Home > Donker weer en autorijden

Donker weer en autorijden

Algemeen, Veiligheid
|
21 juli 2020
rijschool den bosch

Veel mensen vinden het eng om in het donker te rijden. Er is minder licht, dus het zicht is beperkter. Bovendien kan ’s nachts nachtblindheid optreden. Bovendien worden uw pupillen groter in het donker en wordt uw gezichtsveld smaller. U kunt niet duidelijk zien, wat kan leiden tot zeer onveilige verkeersomstandigheden. Rijschool Den Bosch heeft een aantal tips samengesteld.

Zorg voor schone ramen

Schone ramen is erg belangrijk voor het rijden in het donker. In de zomer kunnen er nog steeds geknepen insecten op de voorruit zitten, terwijl in de winter de autoruiten vaak bevroren zijn. Als je ramen nog vies zien zie je een stuk minder in het donker. Als u ’s nachts vaak rijdt, is het daarom erg belangrijk om uw autoruiten schoon te houden.

Niet te snel wegrijden

Voordat u ’s nachts in de auto stapt, moet u uw ogen laten wennen aan de duisternis. Zo voorkom je dat je ogen direct worden geblokkeerd door tegenliggers door het directe komen en gaan van licht.

Denk aan de temperatuur

De temperatuur is belangrijker wanneer je ’s nachts rijdt. De hitte maakt je duizelig en verzwakt je concentratie. Als het ’s nachts koud is, kunt u de verwarming het beste naar uw voeten richten. De rest van je lichaam wordt heet, maar je kunt je concentreren op de donkere nacht.

Wegverlichting

Het is handig om een goed verlichte route te pakken wanneer je ’s nachts rijdt. Op deze manier kunt u uw auto gemakkelijker in het donker laten rijden.

Zorg voor meer afstand

In het donker dient u niet hetzelfde te rijden als dat u overdag doet. Houd meer afstand. In het donker is het soms moeilijk in te schatten wat voor werk je voorganger heeft gedaan. Door afstand te houden, kunt u het beste anticiperen.

LEES OOK  Ben jij op zoek naar een slotenmaker? Gebruik dan deze twee tips

Volg reflectorpalen

Markeringen op de weg of de paaltjes langs de weg zijn goede referentiepunten om de weg mee te volgen. Reflectoren zijn bijna altijd langs de weg te vinden: rode reflectoren rechts en wit links. Zo kun je ook in het donker zien hoe de weg werkt.

Referentiepunten op de weg

De auto voor u is ook een referentiepunt, deze gaat namelijk dezelfde kant op als u. U ziet dan de voortgang van het pad en kunt doorgaan zoals het is. Houd voldoende afstand zodat je je ex niet kunt inhalen.

rijschool den bosch

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2024