Home > Hoe oud moet je zijn om je rijbewijs te halen?

Hoe oud moet je zijn om je rijbewijs te halen?

Algemeen
|
11 oktober 2022
gratis parkeren maastricht

Wanneer je rond de 15 16 jaar zit, begint het al te kriebelen. Het liefst wil je zelf achter het stuur zitten, in plaats van altijd maar die race spelletjes. Maar vanaf welke leeftijd mag je beginnen met rijlessen en vanaf welke leeftijd mag je op rijexamen? Deze blog geeft jou alle informatie, die je moet weten over het rijbewijs.

Hou oud moet ik zijn voor de eerste rijles?

Je mag op 16,5e jarige leeftijd beginnen met rijlessen. Als je 16 jaar bent, hoor je van de mensen om jouw heen, dat ze beginnen met rijlessen. Alleen zal echt iedereen moeten wachten met de eerste rijles, totdat ze 16 jaar en 6 maanden zijn. Tevens mag iemand vanaf 16 jaar en 6 maanden ook op tussentijdse toets. De tussentijdse toets is een soort proefexamen. De tussentijdse toets, duurt even lang als een echt rijexamen. De toets is bedacht, om personen alvast te laten wennen aan een examensituatie.

Vanaf welke leeftijd mag ik op rijexamen?

Je mag op 17e jarige leeftijd op rijexamen. Voordat iemand rijexamen gaat doen, zijn er een aantal eisen. Een eerste eis is dat iemand zijn theoriecertificaat heeft ontvangen. Het theorie-examen voor de auto bestaat uit drie onderdelen. De verschillende onderdelen zijn gevaarherkenning, kennis en inzicht. De verschillende onderdelen verschillen van grootte en hebben ook een andere tijdsduur. Gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, waarvan iemand minimaal 13 vragen goed moet beantwoorden. Per vraag bij het onderdeel gevaarherkenning, heeft iemand 8 seconden om te antwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen. Van de 12 kennisvragen, zal iemand minimaal 10 vragen goed moeten hebben. Voor dit onderdeel is in totaal 8 minuten gerekend. Het laatste onderdeel inzicht zal bestaan uit 28 vragen. Van de 28 vragen, zal iemand 25 vragen goed moeten beantwoorden om voor het onderdeel te slagen.

LEES OOK  Net geslaagd? Dit moet je doen!

De tweede eis om examen te kunnen doen, is een ingevulde gezondheidsverklaring. Het CBR vindt dat een persoon lichamelijk en geestelijk gezond genoeg moet zijn, voor het behalen van een rijbewijs. Dit checkt het CBR met een gezondheidsverklaring,

Ik heb mijn rijexamen gehaald, wat nu?

Als je het rijexamen hebt gehaald, kan je het rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. Personen onder de 18 jaar, mogen vanaf 17 jaar met begeleiding rijden. Om officieel als begeleider erkend te worden, zal iemand minimaal 5 jaar in bezit moeten zijn van een rijbewijs. Wanneer iemand het 18e levensjaar heeft bereikt, mag diegene rijden zonder begeleiding.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een duidelijker beeld hebt gekregen bij de zaken die voorafgaan aan het behalen van een rijbewijs. In het begin is het handig om dingen extra te controleren. Zo is het handig om te bekijken of je gratis kan parkeren in Maastricht. Anders heb je dadelijk een boete, terwijl je niet wist dat je moest betalen voor te parkeren.

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2024