Home > Invordering rijbewijs aanvechten

Invordering rijbewijs aanvechten

Rijschool, Veiligheid
|
26 maart 2024
Rijontzegging van het CBR

Het kan iedereen overkomen: je wordt aangehouden en je rijbewijs wordt ingevorderd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je te hard hebt gereden, onder invloed van alcohol of drugs bent, of betrokken bent geweest bij een ongeval. Maar wat kun je doen als je het niet eens bent met de invordering van je rijbewijs? In deze blog geven we tips van CBR advocaten over hoe je de invordering van je rijbewijs kunt aanvechten.

Waarom kan je rijbewijs worden ingevorderd?

Je rijbewijs kan worden ingevorderd als je een verkeersovertreding begaat of betrokken bent bij een ongeval. De politie kan het rijbewijs invorderen als er sprake is van gevaarlijk rijgedrag, zoals te hard rijden, onder invloed van alcohol of drugs rijden of roekeloos rijgedrag vertonen.

Wat is een invordering van het rijbewijs?

Een invordering van het rijbewijs betekent dat de politie je rijbewijs afneemt en dat je gedurende een bepaalde periode niet meer mag rijden. Dit kan variëren van enkele dagen tot enkele maanden, afhankelijk van de ernst van de overtreding. Na de invordering moet je je rijbewijs zelf weer ophalen bij het politiebureau.

Welke stappen moet je nemen bij een invordering?

Als je rijbewijs wordt ingevorderd, moet je zelf actie ondernemen om het terug te krijgen. Je moet je rijbewijs persoonlijk ophalen bij het politiebureau waar het is ingevorderd. Vaak moet je hier een afspraak voor maken. Daarnaast moet je een verzoek indienen bij de officier van justitie om je rijbewijs terug te krijgen.

Hoe kun je de invordering aanvechten?

Als je het niet eens bent met de invordering van je rijbewijs, kun je bezwaar maken bij de officier van justitie. Dit moet je binnen 6 weken na de invordering doen. Je kunt bezwaar maken op verschillende gronden, bijvoorbeeld als er sprake is van een procedurefout, als het bewijs niet deugt, of als de politie niet de juiste procedure heeft gevolgd. Als het bezwaar wordt afgewezen, kun je in beroep gaan bij de rechtbank.

LEES OOK  Rijlessen is weer toegestaan, waar moet je rekening mee houden?

Wanneer heb je een advocaat nodig?

Als je de invordering van je rijbewijs wilt aanvechten, kan het verstandig zijn om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan je helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift en bij het voeren van een eventuele rechtszaak. Vooral als het om een ernstige zaak gaat waarbij je bijvoorbeeld ook wordt verdacht van een strafbaar feit, is het verstandig om een advocaat in te schakelen.

CBR advocaten

Als je op zoek bent naar een advocaat om je te helpen bij het aanvechten van de invordering van je rijbewijs, is het belangrijk om een gespecialiseerde advocaat te zoeken. Een advocaat die ervaring heeft met verkeersrecht en bekend is met het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) kan je het beste helpen bij deze zaak. Deze advocaten worden ook wel CBR advocaten genoemd.

Bezwaarschrift

Een CBR advocaat kan je helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift tegen de invordering van je rijbewijs. In dit bezwaarschrift leg je uit waarom je het niet eens bent met de invordering en waarom je vindt dat deze onterecht is. Een advocaat kan je helpen bij het opstellen van een sterk bezwaarschrift en bij het indienen hiervan bij het CBR.

Rechtszaak

Als het bezwaarschrift niet leidt tot het terugkrijgen van je rijbewijs, kan een advocaat je helpen bij het starten van een rechtszaak. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je het niet eens bent met de beslissing van het CBR of als je het gevoel hebt dat je onterecht bent behandeld. Een advocaat kan je bijstaan tijdens de rechtszaak en kan je helpen om je standpunten zo goed mogelijk naar voren te brengen.

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2024