Home > Hoe duur is een motorrijbewijs?

Hoe duur is een motorrijbewijs?

Algemeen
|
26 april 2023
motorrijbewijs kosten

Hoe duur is een motorrijbewijs?

Je motorrijbewijs halen is een flinke investering. Het motorrijbewijs halen kost namelijk een hoop geld. Wij vertellen jou alle kosten die jij kunt verwachten wanneer je wilt beginnen met je motorrijbewijs.

Motorrijbewijs halen, hoeveel motorrijlessen heb ik nodig?

Wanneer je je motorrijbewijs wilt halen moet je eerst een aantal rijlessen volgen. Hoeveel dit er zijn, verschilt per persoon. Hoe meer rijlessen jij nodig hebt, hoe hoger de kosten van jouw motorrijbewijs zullen uitvallen. Om je een indicatie te kunnen geven hoeveel rijlessen je nodig hebt, hebben we navraag gedaan bij een aantal rijscholen. Op basis hiervan krijg je een idee hoeveel lessen je gemiddeld nodig hebt.

Gemiddeld heeft een leerling 24 uur nodig aan rijlessen, voor hij/zij klaar is voor het praktijkexamen. De gemiddelde leerling heeft vaak geen of nauwelijks ervaring met motorrijden. Het kan dus even duren voor je alles onder de knie hebt. De snelle leerling doet hier slechts 12 uur over om alles onder de knie te krijgen. Neem een proefles om er achter te komen hoeveel lessen jij nodig hebt.

Neem ik een pakket of toch beter losse motorrijlessen?

Nederland telt enorm veel rijscholen. De prijzen van deze verschillende rijscholen lopen erg uiteen. Bij veel motorrijscholen heb je de mogelijkheid om een pakket aan lessen te nemen. Deze zijn in vele soorten en maten te vinden. Voor zo’n pakket zul je moeten denken aan een minimale prijs van € 700,- à € 800,-. Bij dit pakket krijg je een aantal lessen en kun je op voor het praktijkexamen. Een groter pakket met meer lessen, studiemateriaal en motorkleding kost uiteraard meer. De prijs van zo’n groot pakket kan oplopen tot wel € 1500,-. Je kunt het zelf dus zo gek mogelijk maken.

In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om lossen lessen te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld door je pakket heen bent en nog een paar lessen nodig hebt. De kosten voor een losse les van een uur liggen tussen de € 35,- en € 55,-.

LEES OOK  Veelvoorkomende termen tijdens het theorie-rijexamen

Hoeveel ben ik kwijt voor het theorie- en praktijkexamen?

Voor het theorie-examen hanteert het CBR een prijs van € 37,-. Deze zul je eerst moeten halen voor je op mag voor het praktijkexamen. Wanneer je de theorie hebt behaald, kun je de tussentijdse toets aanvragen. Hiervoor hanteert het CBR een prijs van € 126,-. Tot slot moet je natuurlijk op voor je praktijkexamen. Deze bestaat uit de twee onderdelen: voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Hiervoor betaal je een bedrag van  € 71,- en € 126,-. Mocht je een pakket hebben afgesloten bij jouw rijschool, dan zitten deze examens vaak bij de prijs inbegrepen.

Motorrijbewijs niet gehaald: wat nu?

Je bespaart een hoop geld door in een keer te slagen. Echter is dit niet voor iedereen weggelegd. Neem voor de zekerheid een paar extra lessen voor je het praktijkexamen inplant. Zo verhoog je de kans om te slagen. Mocht je het rijbewijs niet halen, dan ben je extra geld kwijt aan een herexamen. Je kunt dus beter een paar extra rijlessen nemen. Deze zijn vaak een stuk goedkoper dan een herexamen.

Ben je toch gezakt? Kijk dan met jouw instructeur naar verbeterpunten. De instructeur kan een plan van aanpak verzinnen voor jouw herexamen. Je hebt hiervoor waarschijnlijk een paar extra lessen voor nodig om je klaar te stomen voor het herexamen. Zo heb je de volgende keer meer succes!

Motorrijbewijs kosten gemiddeld genomen

Als het goed is heb je nu een goed beeld van de kosten die er komen kijken bij het halen van jouw motorrijbewijs. Aan rijlessen zul je minimaal € 700,- kwijt zijn. Voor de verschillende examens betaal je nog eens €360,- wanneer dit niet bij jouw pakket zit inbegrepen. Motorrijbewijs kosten kunnen echter hoger uitvallen wanneer je meer lessen nodig hebt of zakt voor je examen.

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2024