Home > Je motor goed onderhouden

Je motor goed onderhouden

Algemeen
|
26 april 2023

Rijden op je motor is dan misschien wel het beste wat er is, maar dan wil je er ook mee door kunnen gaan. Je hebt net je rijbewijs gehaald dankzij motorrijles in Sittard, maar weet nog lang niet alles van motoren af. Dus hoe kun je zelf zo goed mogelijk voor je de motor zorgen? Waar een auto nog makkelijk opengeklapt kan worden en je de ruimte hebt om te sleutelen, is een motor door het compacte formaat ook al snel minder toegankelijk voor amateurs. Dus wat kun je wel doen?

Winters rijden

Op je motor in de winter? De weersomstandigheden vereisen wat voorbereiding. Uiteraard is er veel meer kans op gladheid op de weg, dus valbeugels zijn geen slecht idee! Deze beschermen de motor bij een val waardoor je veel minder kans hebt op dikke schade. Zorg ook dat het profiel op je banden minimaal 1,5mm is om slippen tegen te gaan. Verder moet je de olie verversen, de filter vervangen, zorgen voor voldoende anti-vries, en vooral veel invetten! Onder andere de ketting heeft goed smeersel nodig, maar ook de kabels voor rem en koppeling kunnen wel wat gebruiken. Bij je accu moet je vooral op de verbindingsstekkers letten. Deze kun je zelf controleren en eventueel steviger verbinden door ze aan te knijpen en siliconenspray te gebruiken.

Accu onderhoud

Verder is het bij je accu gebruikelijk om hem gemiddeld om de 2 maanden een keer aan de lader te hangen. Laat hem dan zo’n 2 dagen zitten. Ook moet er om de 3 à 4 jaar een vervanging plaatsvinden.

LEES OOK  Donker weer en autorijden

De totale machine

Hou alles aspecten van de machine waar je op zit goed in de gaten. Dat wil zeggen, let goed op roest en afwijkende onderdelen. Voelt iets niet goed, dan zit het vaak ook niet goed. Hou alles goed ingevet, en controleer minimaal één keer in de maand snel even de accu, je banden, en alle vloeistoffen die je motor nodig heeft. Zo ga je het beste voorbereid op pad.

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2024