Home > Rijden in verschillende weersomstandigheden: tips voor veilig onderweg

Rijden in verschillende weersomstandigheden: tips voor veilig onderweg

Veiligheid
|
10 april 2024
Verschillende weersomstandigheden

Als je nog bezig bent met je rijlessen of net je rijbewijs hebt gehaald, is de kans groot dat je nog niet in alle weersomstandigheden hebt gereden. In Nederland regent het vaak, dus dit zul je gegarandeerd wel eens hebben meegemaakt. Regen, mist, sneeuw maar ook zon zijn verschillende weersomstandigheden die de nodige voorbereidingen en handelingen nodig hebben. In deze blog vertellen we je hoe je veilig op weg kunt in verschillende weersomstandigheden.

Regenbui

Als het flink regent ze je vaak minder goed de situatie op de weg. Het is dan lastig om goed vooruit te kijken. Het is in zulke gevallen belangrijk dat je je snelheid mindert. Doordat je de situaties minder snel ziet kun je er ook minder snel op anticiperen. Door langzamer te rijden heb je ook minder kans op aquaplanning. Zo heb je meer controle over je auto en is de kans op ongelukken een stuk kleiner. Verder is het belangrijk om voldoende afstand te houden van je voorganger.

Zelfs als het overdag nog licht is, is het tijdens regenbuien belangrijk om je koplampen aan te zetten. Door de hevige regen kan het zijn dat tegenliggers en ander verkeer je niet goed kunnen zien. Het is dus belangrijk dat je jezelf zichtbaar maakt door je koplampen aan te zetten. Daarnaast is het ook belangrijk dat je geen onverwachte acties onderneemt. Maak bijvoorbeeld niet zomaar een bocht zonder richting aan te geven. Op deze manier kan het andere verkeer hier niet op tijd op reageren en is de kans op een ongeluk veel groter.

Lees hier meer over veiligheid op de weg!

Sneeuw en ijs

Als je met sneeuw de weg op gaat, is het belangrijk dat je winterbanden hebt. Deze zorgen ervoor dat je meer grip hebt en niet wegglijdt op de weg. Als het flink heeft gesneeuwd, kan het zijn dat zich hieronder een ijslaag heeft gevormd. Het is daarom belangrijk dat je met zulke weersomstandigheden langzaam en ‘pompend’ doet remmen. Op deze manier voorkom je dat je gaat slippen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende afstand te houden van je voorligger. Met sneeuw of ijs op de weg heb je grotere kans dat je nog een stukje vooruit schuift op het moment dat je remt. Op deze manier heb jij ook genoeg tijd om af te remmen als je voorligger een bocht wilt maken of plotseling remt.

LEES OOK  Wat moet je doen bij een auto ongeluk?

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je met zulke weersomstandigheden langer onderweg bent dan normaal. Houd hier dus rekening mee. Als je bezig bent met rijlessen, zal de instructeur je dit wellicht wel eens hebben verteld. Oefen hier ook mee en laat je adviseren door je instructeur. Ga je een taxi opleiding volgen in Utrecht? Ook dan is het belangrijk om te oefenen in verschillende weersomstandigheden.

Mist

Bij mist kan het zijn dat je zicht wordt beperkt. In de ergste gevallen kun je enkel je voorligger zien en niet het overige verkeer om je heen. In zulke gevallen is het belangrijk dat je je ogen op de weg houdt en niet afgeleid raakt door andere dingen om je heen. Je moet goed kunnen reageren op de acties van je voorligger. Verder is het belangrijk om met mist je kop- of mistlampen aan te maken. Zo maak je jezelf zichtbaar voor de andere weggebruikers. Door je ruitenwissers af en toe te gebruiken, zorg je ervoor dat je ruit niet beslaat door de condens. Zo zorg je ervoor dat je zich minder beperkt wordt.

Zonlicht

Wanneer de zon laag aan de horizon staat en jij rijdt tegen de zon in, kan het zijn dat je zicht hierdoor wordt belemmerd. Het is daarom handig om standaard een zonnebril in je auto te leggen. Zo word je net iets minder verblind door het zonlicht. In sommige gevallen kan het ook helpen om de zonneklep te gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende afstand te houden van het overige verkeer. Het kan zijn dat je een situatie minder snel doorhebt doordat je wordt verblind door de zon. Door genoeg afstand te houden heb je genoeg tijd om te reageren en voorkom je ongelukken.

Voordat je zelfstandig de weg op gaat is het dus aan te raden om in de verschillende weersomstandigheden eens te oefenen. Als je net je rijbewijs hebt gehaald en zelfstandig mag rijden, zou het verstandig zijn om in zulke weersomstandigheden een passagier te nemen. Vier ogen zien namelijk altijd meer dan twee.

Meer tips over leren autorijden? Lees hier snel verder!

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2024