Home > Wat moet je doen bij een auto ongeluk?

Wat moet je doen bij een auto ongeluk?

Algemeen, Veiligheid
|
7 december 2020

Natuurlijk hoop je dat er nooit een ongeluk gaat gebeuren op de weg als je aan het rijden bent. Vooral niet met jouw auto, en al helemaal niet door jouw schuld! Maar toch is er een redelijke kans dat je ooit in een situatie terecht komt waar je op zijn minst moet kunnen omgaan met een ongeluk. Dit zijn geen dingen die je standaard bij Rijschool Verkeer en Veiligheid leert. Daarom kun je hier lezen waar je in zo’n situatie op moet letten. Wat de situatie ook is, probeer altijd rustig te blijven. Agressie en paniek gaat niemand helpen.

Levens altijd eerst

Zorg eerst dat iedereen die betrokken is in veiligheid gebracht wordt. Denk eraan dat de weg niet veilig is wanneer je niet deelneemt aan het verkeer. Zorg dus dat iedereen op een veilige plek terecht komt, maar let wel op, verplaats geen gewonden. De enige uitzondering is als een gewonde direct in gevaar is door bijvoorbeeld midden op de snelweg te liggen. Wat je wel moet doen bij gewonden is allereerst de hulpdiensten inlichten. Dit moet je sowieso doen als het geen licht ongeluk is nadat je veilig bent. Daarnaast kun je zelf EHBO verlenen indien je hier kennis van hebt. Geen kennis van EHBO en bel je met 112? Dan kun je de situatie doorgeven en kunnen zij je helpen met de eerste stappen.

Blokkades

Als de voertuigen die betrokken zijn bij het ongeluk in de weg staan van de doorstroom van het verkeer, dan zijn er twee opties. Of je kunt ze verplaatsen zodat ze niet in de weg staan, of ze zijn zo kapot dat je andere weggebruikers alert moet maken van de blokkade. Dit doe je door een gevarendriehoek te gebruiken, alarmlichten aan, en eventuele reflecterende vlaggen of hesjes. Als je een auto moet verplaatsen, maak dan eerst foto’s ervan. Dit vormt namelijk je bewijs.

LEES OOK  Hoe is een motor anders dan een auto?

Bewijs

Bewijs vóór het verplaatsen, of van de ravage zonder verplaatsen, is cruciaal voor schadeclaims en mogelijke juridische zaken. Zorg dat mogelijke getuigen genoteerd worden en maak foto’s van schade, slipsporen, breuksporen (kapot glas), en opvallende elementen. Mocht er politie komen, vraag dan om het nummer van de registratie of het proces-verbaal.

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2024