Home > Wegetiquette: Hoe gedraag jij je op de weg?

Wegetiquette: Hoe gedraag jij je op de weg?

Algemeen
|
26 april 2023

Er zijn natuurlijk regels die we allemaal moeten volgen. Althans, als je geen boete aan je broek wilt hebben hangen van ome agent. Dit zijn de standaard regels die je bij je lokale rijschool in Zoetermeer leert, of waar je dan ook aan het lessen bent. Stop netjes bij een stopbord of een rood licht, geef voorrang aan verkeerd van rechts op een gelijkwaardig kruispunt. Logisch toch? Er zijn echter ook regels die je soms pas leert wanneer je jouw rijbewijs al hebt gehaald: De zogenaamde etiquette. Deze kan per land verschillen. In Finland betaal je een boete bij te hard rijden afhankelijk van hoe hoog je salaris is. In Zwitserland mag je jouw auto niet op zondag wassen. Ben je in Thailand dan moet je een shirt aan, en in Nederland zijn we het gewend om fietsers voorrang te geven. 

Wees geen aso 

De meest onbesproken maar vanzelfsprekende etiquette (doch niet altijd nageleefd) is dat je normaal moet doen. Wanneer je wordt uitgedaagd op de weg, of agressie tegenkomt in het verkeerd, hou je hoofd dan koel. Niet alleen is dit beter voor je eigen gemoedstoestand, maar je brengt anderen er ook niet mee in gevaar. Dus geen middelvingers, uitdagende blikken, of gevaarlijke manoeuvres. Schelden is dan raar genoeg wel weer grotendeels maatschappelijk geaccepteerd achter het stuur. Tsja, je moet toch op de één of andere manier je frustratie kwijt natuurlijk… 

Muziek en hoffelijkheid 

Een paar rare regels, maar degene die rijdt mag de muziek meestal bepalen. Ook is er een begrip “Shotgun”, dat nog uit het Wilde Westen komt. Misschien een beetje kinderachtig, maar eigenlijk houdt iedereen zich er wel aan. Roep je als eerste Shotgun, dan mag je voorin zitten als bijrijder. En dan is er nog iets te zeggen over hoffelijkheid. Hou je een deur open, waar laat je bagage? Gedrag hiervoor kun je overnemen uit films en van professionele bedrijven. Zo kun je bagage aannemen en in de kofferbak gooien, en na een date netjes wachten tot iemand naar binnen is gegaan voor je weer weg rijdt. 

LEES OOK  Hoe duur is een motorrijbewijs?

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2024