Blogs / Alles wat je moet weten over autorijden in Nederland als immigrant

Alles wat je moet weten over autorijden in Nederland als immigrant

Algemeen
|
20 maart 2025
autorijden in nederland

Het is niet altijd makkelijk om alle regels die in een land gelden, te leren als het niet je moederland is. Een voorbeeld van dit soort regels zijn de verkeersregels. Als je voor een langere periode of permanent verblijft in Nederland is het handig als je je kunt verplaatsen met de auto. Dan is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. We beantwoorden de belangrijkste vragen over autorijden in Nederland.

Wat is de minimumleeftijd?

In Nederland mag je volledig zelfstandig rijden als je 18 jaar bent. Je mag vanaf 16 jaar theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar rijlessen nemen. Je mag echter pas vanaf 17 jaar praktijkexamen doen.

Als je bent geslaagd voor zowel het praktijk- als theorie-examen, mag je op de openbare weg rijden. Dit mag al vanaf 17 jaar, mits je dit onder begeleiding doet. Je hebt hiervoor een begeleiderspas nodig. Hierop staan de namen van de personen die jou mogen begeleiden tijdens het rijden. Je mag dus niet alleen autorijden totdat je 18 jaar bent. Pas als je 18 jaar bent geworden, mag je zonder begeleiding autorijden. Voor een uitgebreider overzicht van de minimumleeftijden bij autorijden, klik hier.

Is Nederlands niet je moedertaal, maar wil je wel graag rijlessen volgen in Nederland? Er zijn verschillende rijscholen die rijlessen in het Engels aanbieden. Zo kun je met zelfvertrouwen rijlessen volgen en uiteindelijk praktijkexamen doen.

Hoe snel mag ik rijden?

In Nederland verschilt de maximale snelheid op basis van het soort weg. Hieronder staan de standaard maximumsnelheden:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/uur
  • Buiten de bebouwde kom: 80 km/uur
  • Autoweg: 100 km/uur
  • Autosnelweg: 130 km/uur

Let echter ook altijd op de verkeersborden. Soms gelden andere snelheden, zoals in een erf (15 km/u) of 30 kilometerzone (30 km/u). Op veel autosnelwegen geldt tussen 6:00 uur ‘s ochtends en 19:00 uur ’s avonds een maximumsnelheid van 100 km/u.

Mag ik met alcohol achter het stuur?

In Nederland mag een ervaren bestuurder maximaal 0,5 promille alcohol in zijn bloed hebben. Je bent een ervaren bestuurder als je meer dan 5 jaar je rijbewijs hebt. Een beginnende bestuurder mag niet meer dan 0,2 promille alcohol in zijn bloed hebben. Je bent een beginnende bestuurder als je minder dan 5 jaar een rijbewijs hebt.

LEES OOK  Tijd voor het autorijbewijs

Heb je meer gedronken dan de maximale hoeveelheid die is toegestaan, dan kan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) je een educatieve maatregel opleggen. Je ontvangt ook een boete, die afhankelijk is van hoeveel je te veel hebt gedronken.

De politie kan je rijbewijs invorderen als je de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengt, bijvoorbeeld door te veel alcohol te drinken.

autorijlessen volgen

Zijn rijlessen verplicht?

In Nederland zijn rijlessen niet verplicht. Wel is een theorie- en praktijkexamen verplicht. Ook moet je een gezondheidsverklaring indienen, zodat het CBR kan beoordelen of je gezond genoeg bent om praktijkexamen te doen.

In verband met de strenge eisen van het CBR, is het vrijwel onmogelijk om voor je praktijkexamen te slagen als je geen rijlessen hebt gevolgd. Het wordt aangeraden om rijlessen te volgen. In Nederland hebben mensen gemiddeld 42 uur rijervaring voordat ze slagen. Wil je meer weten over de wetgeving bij rijlessen, dan vind je meer informatie in deze blog.

Het kabinet bespreekt of rijlessen in de toekomst verplicht worden in Nederland. Dit is tot nu toe nog niet doorgevoerd, maar het is verstandig altijd de actuele eisen voor deelname aan een rijexamen in de gaten te houden.

Hoe werkt parkeren in Nederland?

Waar en hoelang je in Nederland mag parkeren, hangt af van de locatie. In Nederland zijn er parkeerplaatsen waar je gratis mag parkeren, maar ook betaalde parkeerplaatsen. Als je niet hebt betaald bij dit soort parkeerplaatsen, kun je een forse boete krijgen. Let dus altijd op of je een verkeersbord ziet dat aangeeft dat er sprake is van betaald parkeren.

Een blauwe zone is een gebied waar je beperkt mag parkeren, vaak maximaal één of twee uur. Je bent verplicht een parkeerschijf achter de voorruit te leggen. Met de parkeerschijf geef je aan op welk tijdstip je de auto hebt geparkeerd.

Let altijd op of er verkeersborden staan die aanduiden dat het verboden is te parkeren. Binnen die zone mag je alleen parkeren in de aangegeven parkeervakken.

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2025