Home > Zo ga jij om met examenvrees voor jouw theorie examen

Zo ga jij om met examenvrees voor jouw theorie examen

Examen
|
19 september 2023
examenvrees theorie examen

Examenvrees, we herkennen het allemaal wel. Het moment dat de datum van de toets steeds dichterbij komt, worden de zenuwen steeds erger. Tegenwoordig lijkt er steeds meer druk op het theorie examen te liggen. Er zijn weinig succesverhalen en vooral veel verhalen over dat mensen het examen keer op keer moeten overdoen. Onderling wordt daardoor examenvrees voor het theorie examen steeds erger en wij willen dit graag voorkomen! Lees hier onze top 3 tips hoe jij omgaat met examenvrees voor het theorie examen.

Kennis vermindert examenvrees

Onvoorbereid het theorie examen maken, is dé formule om te zakken voor het examen. Elk jaar worden de regels steeds strenger, lees je dus goed in wat momenteel de voorwaarden zijn om het theorie examen te behalen. Momenteel zijn dit de onderwerpen die voorbij komen in het examen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan minimaal 13 vragen goed beantwoord moeten worden. Kennis bestaat uit 12 vragen waarvan minimaal 10 vragen goed beantwoord moeten worden en inzicht heeft 28 vragen waarvan 25 goed beantwoord moeten worden. Even snel het theorie boekje doornemen en gokken tijdens de toets, gaat je niet het succes brengen. Ook al heb je veel geluk gehad op school met gokken, overweeg om een cursus auto theorie te nemen. Zo ben je 100% ervan verzekerd dat jij de juiste kennis opdoet om het theorie examen te behalen.

Kijk vooraf al naar termen die vaak voorkomen tijdens een theorie-examen. Zo bereidt jij jezelf goed voor en ben je in staat om moeilijke begrippen alsnog te kunnen beantwoorden. Wil jij weten welke termen vaak worden getoetst? Klik dan hier!

Angst is de slechtste raadgever

Het is belangrijk om te weten waarom je examenvrees hebt. Er ontstaat namelijk een angst om te falen, anders was je niet bang. Door deze angst ontstaan vaak ook fysieke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en vermoeidheid. Hierdoor is het lastiger om te presteren, waardoor deze angst weer uitkomt. Herken je de vicieuze cirkel? Je bent bang om te falen -> hierdoor ontstaan fysieke klachten en concentratieproblemen -> je presteert niet optimaal -> je faalt. Grote kans dat je dit tijdens het rijden ook ervaart. Bijvoorbeeld: je moet genoeg vaart maken als je de snelweg opgaat. Door angst ga je misschien minder hard rijden, maar dit is juist gevaarlijk. Auto’s rijden met minimale snelheid op de snelweg van 90 kilometer per uur.

LEES OOK  Veelvoorkomende termen tijdens het theorie-rijexamen

Overwin examenvrees

Angst om te falen is een angst wat jij werkelijkheid maakt in je hoofd. Er is niks gebeurd waardoor jij angst moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan het ergste wat er kan gebeuren, als je het examen niet haalt. Je moet het dan een keer overdoen, maar dan heb je wel kunnen leren van je fouten. Zonder fouten kun je niet leren, wees daarom liever voor jezelf. Zorg ervoor dat je genoeg rijlessen volgt, zodat je de theorie ook in praktijk oefent. Het is fijn om veel vragen te stellen aan de rij instructeur zodat je ook begrijpt waarom je de theorie leert. Weet ook dat je niet de enige bent die het lastig heeft met examens. Meerderen hebben faalangst, het slagingspercentage voor een automaat ligt rond de 60 tot 70%. Meer willen lezen over het slagingspercentage van een automaat? Lees het hier.

Kortom, het is niet erg om zenuwachtig te zijn. Blijf jezelf eraan herinneren dat het ergste wat kan gebeuren is dat je het examen opnieuw moet maken. Je leert dan van de fouten, maar bent wel beter voorbereid voor de volgende keer.

bekijk ook Heeft iedereen straks nog een eigen auto?

Gerelateerde blogs

Bij de beste rijscholen Nederland ben je op de juiste plek om de beste rijschool te vinden! Informatie en rijscholen voor je op een rij gezet! Zo hoef jij je geen zorgen meer te maken en weet je zeker dat je de beste rijschool kiest!
© De Beste Rijscholen Nederland 2024